Khaira Arby

Khaira Arby [Timbuktu]

En av årets huvudartister är ännu inte bekant för flertalet musikintresserade människor i Sverige. Det är det som gör Clandestino Festival till vad det är – en upptäcksresenär I musikens värld. Den här gången handlar det om långsamt fräsande el-gitarrer, en dansande ngoni, en sprallig fiol och svängande rytmiska slagverk. Allt sammanflätat med den sträva, kraftfulla rösten tillhörande Khaira Arby – ”The Nightingale of the North”. Det är norra Malis näktergal som man gett detta epitet.

Khaira Arby och hennes bandmedlemmar utgör en familjeaffär som efter en förälskelse i över två decennier i hemstaden Timbuktu, äntligen fått genomslag i västvärlden via deras debutalbum ”Timbuktu Tarab”. De sjunger och spelar berättelser om kamp, livsglädje och sorg, om deras resor utomlands och andra kulturer. Som Arby själv säger: “Tarab is our land, our home, Timbuktu. It’s history, it’s mystery, everything”.

Khaira Arby och hennes medmusikanter använder sig av musikens genomslagskraft som en social kritik för att väcka folket ur deras dvala och belysa dem om lokala problem i deras hemland, som kvinnors kamp för rättigheter, krig. Och kärlek.

”Timbuktu är multikulturellt”, säger Arby. Och hennes musik tar multikulturalismen till en helt ny nivå. Musiken består av en intrikat blandning av traditionella stilar och andra nyskapande och utmanande influenser, framförs på fyra språk och får garanterat dina fötter att stå stadigt på jorden, din själ att höjas upp mot skyn, och tvingar din kropp till rörelse.

För att läsa mer klicka här

Följ oss FacebookTwitter