Junip

Junip [Göteborg]

Göteborgarna Junip för lyssnaren in i en sfär, där hoppet kan anas i en annars mörk och suggestiv omgivning. Deras akustiska och sköra ljudbild hittar hem vackert med José González nylonsträngade gitarr och karaktäristiska sång i spetsen, tillsammans med Elias Arayas tryggt stadiga och okomplicerade trumspel samt Tobias Winterkorns svävande Moog- och orgelslingor.

Denna Göteborgstrio, med en historia från sent nittiotal, släppte i september förra året sitt efterlängtade debutalbum ”Fields” – dessförinnan fanns ep:n ”Black Refuge” varifrån liknande tongångar andades. Det är uppenbart att de ha en egen stil nu lett dem till turnéer runt om i världen, inte minst i USA och Sydamerika men också på hemmaplan.

Projektet ”Fields” har länge varit påtänkt, men har skjutits på framtiden av olika anledningar. Jobb och konststudier i Finland för Winterkorn respektive Araya, men också González stora framgångar som soloartist har dragit ut på processen. Både hans debutalbum ”Veneer” och uppföljaren ”In Our Nature” fick som bekant strålande kritik och förd ut honom på turnéer världen över.

Efter den sistnämnda skivan, som släpptes 2007, var ändå tiden mogen och Junip satte sig ner för att improvisera och hitta sin gemensamma musikaliska nämnare än en gång. Resultatet blev musik dels färgad av den postrock som förde dem samman en gång i tiden, med inspiration av storheter som Nina Simone men också inflytande från Elias etiopiska musikarv (Mulatu Astatke inte minst, även om de kopplingarna inte är tydliga idag). Allt är väl sammanfogat i en lågmäld och lättlyssnad indiepop med repetitiv och suggestiv harmonik och skönt laid back, nästan reserverad vokal melodik.

Nu är trion åter aktuella med en fantastisk EP som innehåller “In Every Direction” och remixer av Dale Earnhardt JR JR och White Sea (Morgan Kibby från M83), såväl som helt nya tidigare osläppta b-sidor med talande titlar: “Näckrosdammen”, “Pling” och “White Rain”.

Come and enter the Junisphere.

För att läsa mer klicka här

Följ oss FacebookTwitter