Susheela Raman

Susheela Raman [London-Mumbai]

Sedan 2001 har den Londonbaserade tamilska sångerskan Susheela Raman etablerat sig som en av de mest innovativa artister från den sydasiatiska diasporan. Med partnern, producenten och gitarristen Sam Mills (3 Skidoo) vid sin sida, når den klassiskt tränade rösten en upprorisk strimma som med ett atletiskt sångregister presenterar språk och känslor i en ny rik textur.

Hennes senaste album ”Vel” (OuterIndia 2011) erbjuder en vidare undersökning av karnatisk musik som kan dateras till 1500-talets Indien. Den på plattan medverkande musikern Tony Allen imponerar med bluesinfusionerade trumrytmer på sången ”Vel Undu”, där man också kan notera en uråldrig tvåhövdad trumma från Södra Asien som går under beteckningen thavil.

På senare tid har hon också samarbetat med tamilska och rajasthaniska musiker samtidigt som hon kurerar klubben Outerindia i London. Det är en ständigt resande artist i utveckling som vi har att göra med. Ingen tid för stagnation. Detta vittnar inte minst hennes tidigare och redan smått klassiska album: ”Salt Rain” (2001), ”Love Trap” (2003) ”Music for Crocodiles” (2005) och  ‘33 1/3’ (2007).

Susheelas musik låter oss tjuvlyssna på karaktärer som är i dialog med gudomar och demoner. Dess politiska dimension är subtil men samtidigt tydligt komplicerande. Vi står inför en andäktig, transaktig, musik som stärker varje lyssnare inom räckhåll. I era händer har ni ett kraftfullt svärd för att försvara principer, traditioner och för att söka nya vägar till förståelse av musikens outgrundliga världar.

 

För att läsa mer klicka här

Följ oss FacebookTwitter