Onra

Onra [Paris]

Beatmakaren Onra (a.k.a. Arnaud Bernard) närmar sig platser i världen med samma hiphopverktyg: en Akai MPC1000 sampler (eller rättare sagt två stycken), sina jazziga brutna beats samt en packe mobbade vinylskivor bokstavligen utgrävda ur hemliga källare och dammiga vrår på de platser han besökt.

Så vad händer när den parisiske hiphop artisten Onra för första gången reser till sina släktingars land Vietnam? Självklart letar han med ljus och lykta efter all kexig vinyl han kan komma över, som han sedan slaktar vid hemkomsten. Onra tar med oss på sina resor och visar oss vad han såg och upplevde, med grovskopor av lökig romantik och vinylknaster. På ett sätt som framstår som mycket obskyrt för vietnamesiska lyssnare, som Onra noterar när han sedan återvänder och spelar i Vietnam.

Men Onras ljudresor sker inte enbart över geografiska breddgrader utan även i inre världar, som på det senaste albumet ”Long Distance”. Här tar Onra med oss på en personlig resa som bokstavligen återger den berg-och-dalbane-färd man tuggas igenom i ett långdistansförhållande. Av samplingarna att döma verkar Onra här ha manglats igenom ett förhållande med en DJ uppstigen ur 80-tals-hiphopens USA med funkiga soul och R&B-influenser.

Med sin karaktäristiska utblick på världen och sina mördarbeats reser Onra längs vinylskivans spår. Han har ett nyfiket öra för dramatiska soundtracks och drypande smetig romantik. Han smörar in oss med tillräckligt mycket kärlek för att vi skall kunna överleva nästa istid.

För att läsa mer klicka här

Följ oss FacebookTwitter