Hindi Zahra

Hindi Zahra [Paris]

En allvarlig ung kvinna utrustad med en delikat beslöjad röst med underliggande budskap, träffsäkert gitarrspel och jazziga pianoackord som knackar hål på musikgenrer, samlar ihop spillrorna och laborerar om dem till nyskapande melodier. Det är en beskrivning av Hindi Zahra, en ny stjärna på Clandestinohimlen.

Född och uppvuxen i Marocko med berbiskt ursprung och omgiven av farbröder vars praktiserande av marockansk post-psychedelica influerade Hindi tidigt till mångsidig musik. Till en början fascinerad av traditionell berber-musik, rai, chaabi (Cheikha Rimitti, Oum Khalsoum), öken rock´n´roll, Maliblues av Ali Farka Touré och folkmusik av Ismaël Lo senare även ”afro-american groove” med frontfigurer som Aretha Franklin, James Brown, 2pac och hiphopkollektivet Tribe Called Quest. I tonåren flyttade Hindi till Paris med sin far där hon tidigt hoppade av skolan för att arbeta på Louvren. Uppfylld av alla konstintryck lät hon de rinna av på natten då låtar skrevs som aldrig tidigare, inom loppet av ett år producerades femtio låtar varav två lös mest: Oursoul och Beautiful Tango. Den senare menad som en hyllning till kärleken, en ballad med tidlöst nostalgiskt skimmer och med kraft att vrida om lyssnarens hjärta. Låten hyllades i både musiktidningen The Wire och av BBC music (den största radiostationen i världen, England).

Nästa steg var att släppa en fullängdskiva men Zahra var inte riktigt nöjd, inte än. I samråd med Ninja Tunes-aktuelle singer-songwriter Fink påbörjades en finslipning på råmaterialet som Fink menade var en bukett oslipade diamanter mogna att omvandlas. Efter två års hårt arbete presenterades 11 låtar, var och en genialiskt färgad av Hindis musikaliska färgpalett genomsyrad av vokaljazz, akustisk pop, modern soul och blues med nordafrikanska influenser. Albumet ”Hand Made” är just vad titeln indikerar på: egenproducerad. Låtarna varierar att vara på engelska och berberiska, det senare gäller bland annat den vackraste låten på skivan, Imik Simik (Little by Little). Skivan har fått hyllningar världen över, listades som årets bästa skiva av DN:s Nanuska Yeaman 2010 med motiveringen: ”En modern klassiker från årets mest spännande kosmopolit och rekommenderad lyssning för intoleranskungen Sarkozy”.

Hindi Zahra menar allvar och det gör vi med, vi lovar er en artist som med sin röst kan flytta berg och beröra era hjärtan. En clandestinoiansk vildkatt som stryker sig mot en soldränkt golvyta tills hon smälter samman i dess gyllene sken.

Följ oss FacebookTwitter