Seydi Mandoza ft Nazarenes & Etzia

Seydi Mandoza & The Solid Foundation feat. Nazarenes & Etzia [Göteborg]

Seydi Mandoza föddes 1978 i Rufisque, en stad i Senegal där passionen för musik och dans bottnar i en mängd olika traditioner. Som ung var han en del i hiphop-kollektivet Ska Blue som gjorde sig ett hett namn i Senegal och andra delar av Västafrika. Sedan millennieskiftet driver han en solokarriär med samarbeten på den afrikanska kontinenten där han delar scen med Tiken Jah Fakoly. För drygt två år sedan tog han sig till Sverige där han med kontakter på den lokala reggaescenen snabbt gjorde starka intryck, inte minst genom sin energiskt sköna scennärvaro (för alla som var på Youssou N’Dour på Göteborgs Konserthus såg honom i ett kärt återförenande med vännen Carlou D).

I vintras, under en helt vanlig kväll på Pustervik, släpptes debutalbumet ”Lafreekano” på den oberoende labeln Swingkids. Samtidigt lanserades videon till låten ”Clandestino” där de afrikanska båtflyktingarnas öde skildras med en medkännande inifrånblick. ”Jag har många vänner som har dött under de färderna” berättade Seydi för oss under Konono N°1:s senaste konsert i Göteborg. Hans texter är överhuvudtaget djupt engagerade och sjungs på modersmålet wolof och engelska. Fast budskapet uttrycks inte bara med ord, utan också i hans livfulla vibes, passion och musikalitet.

Mandoza uppbackas av Solid Foundation en kärna från Göteborgs tunggungande reggaescen som även turnérade med Mandoza i västafrika med gästspel av Kapten Röd och General Knas. Det var också längs med de vackra och ödesmättade västafrikanska stränderna som videon till ”Clandestino” spelades in. I detta sammanhang blir ”Clandestino” inte bara ett slags festivalhymn, utan dessutom får Seydi Mandoza & The Solid Foundation celebert besök av göteborgsreggaelegenderna Nazarenes och stans nya dancehalldrottning Etzia. För er som undrar vart Göteborgsreggaen är på väg finns här en supersweet orientering.

Big, bigger, biggest up!

Följ oss FacebookTwitter