PEDER MANNERFELT

Peder Mannerfelt 1 - photo by Miguel Angel RegaladoWEB

Avantgardisten Peder Mannerfelt skapar, med säkerhet och originalitet, ständigt nya, elektroniska universum. Som ena halvan i duon Roll The Dice har han sedan 2007 skapat experimentell, drone-orienterad elektronisk musik. Men mest känd är han nog under artistnamnet The Sumblimal Kid. Under det senare namnet har han samarbetat med Fever Ray och Blonde Redhead samt remixat bland andra Massive Attack, Lykke Li och Bat for Lashes.

Peder Mannerfelt bryter ned musik; han tar bort ramar och strukturer för att öppna upp för tolkningar och mångtydigheter samtidigt som han motsägelsefullt nog strävar efter ett tydligt budskap. Trots att han är en technoveteran var det först nyligen som han tog plats i rampljuset med sitt eget namn när han släppte debutalbumet Lines Describing Circles. På ett imponerande sätt skapar han, med sin kombination av ambient, drone och experimentell elektro, en olycksbådande, skräckliknande känsla som ligger som en slöja över hela albumet. Kaos och kontroll samexisterar ofta i Mannerfelts produktion..

Albumet  följdes av projektet The Swedish Congo Record där Mannerfelt gjort sin egen tolkning av sällsynt traditionell kongolesisk musik från 1950-talet. Han samplar inte, utan återskapar artificiellt både rytm och melodi samtidigt som han gör egna tillägg. Resultatet blir både en hyllning och kommentar till förlagan och de unika slagverkskombinationerna på en och samma gång som den europeiska kolonialismen utforskas. På sitt senaste album, nio-spåriga Controlling Body som kom ut så sent som april i år, samarbetar han med artisten Glasser vars röst skapar en ny dimension i hans dekonstruerade ljudvärld.