JERUSALEM IN MY HEART

JIMH2015_B_JosephYarmush_WEBB

Jerusalem In My Heart är ett samarbete mellan Montreal-baserade libanesiske producenten och musikern Radwan Ghazi Moumneh och hans kanadensiske vän Charles-André Coderre. Radwan står för kompositionerna medan Charles-André skapar bandets visuella universum, där det ena framträdandet aldrig är det andra likt.

Sedan 2005 har konstprojektet Jerusalem In My Heart kombinerat modern arabisk och elektronisk musik med 16 mm filmprojektioner och strategiskt utplacerade ljusinstallationer. Relationen mellan musik och andra konstformer utmejslas med till synes enkla medel: buzuk, elektronik, sång och en äventyrlig resa genom samtida arabisk musik.

Det märks att Radwan Ghazi Moumneh sedan 90-talet varit en nyckelperson på Montreals independentscener, från början som gitarrist men på senare år som producent. Han är även aktiv på Beiruts och Libanons experimentella scener, och har samarbetat med artister som Matana Roberts, Mashrou’ Leila, Ought, Eric Chenaux och Suuns.

Jerusalem In My Hearts senaste album If he dies, if if if if if if från 2015 har lett till framgångsrika spelningar runt om i världen. Sedan den kvällen då vi fick ta del av en hyllad spelning på CTM Festival i Berlin har vi inte kunnat sluta tänka på betydelsen av duons namn.