Wildbirds & Peacedrums

När sångerskan Mariam Wallentin gästade Fasching förra året var det med sitt Mariam The Believer-projekt. SvD:s Dan Backman var alldeles hänförd över hur ”brokigt och krokigt och alldeles ljuvligt” det var.

Detsamma gäller för Mariam Wallentin och Andreas Werliins duo Wildbirds & Peacedrums. Även här är det krokiga och genreöverskridande ledstjärnan – tillsammans blandar de sömlöst pop, blues med kraftfullt trummande och stark rituell sång.

Efter några självutgivna cd-skivor i mitten av 00-talet som både hittade hem hos kritiker och publik gick duon vidare och spelade in The Snake i Svenska Grammofonstudion. Efter EP-inspelningar på Island, med bland annat cellisten Hildur Gu∂nadóttir, Ben Frost och Valgeir Sidur∂sson gick de sedan vidare med albumet Rhythm – direkt, naket och rått.

Trots starka skivor är det live en ska uppleva Wildbirds & Peacedrums. Deras scennärvaro är stark och självsäker. Och de har haft god tid att skulptera vidare på sitt konsertuttryck – efter turnéer tillsammans med bland andra Lykke Li, Arcade Fire, Joanna Newsome och St Vincent. De har också hyllat Björk under Polar Pris-ceremonin i Stockholm och blivit inbjudna av Nils Frahm då han intog The Barbican.

De ligger knappast på latsidan med andra ord. Både Wallentin och Werliin ingår också i Fire! Orchestra. Werliin trummar också i ett annat Fasching-favoritband: Tonbruket. Men Wildbirds & Peacedrums är det projekt som ligger dem båda närmast om hjärtat – och det finns faktiskt inget annat som låter som dem, så missa inte detta.

Support: Nuri

Biljetter 31 maj. Med festivalpass är det 50% rabatt (kod clandestino).