Sara Parkman – årets co-curator

Inför den 18:e upplagan av Clandestino Festival som äger rum i Göteborg 4-7 juni 2020 har folkmusikern Sara Parkman anlitats som årets co-curator. Hon tar därmed över stafettpinnen som innehafts av artister som José Gonzáléz, Wildbirds & Peacedrums, El Perro del Mar, Mariam The Believer de senaste åren. 

Tillsammans med författaren Aleksander Motturi, som grundat festivalen, och det övriga teamet, kommer Sara Parkman att välja ut och presentera ett urval artister som uppträder på festivalen i sommar. Först ut bland festivalbokningarna är Bamba Wassoulou Groove från Mali och Ultra Satan från Göteborg. 

”Att få bli en del av Clandestino känns ärofyllt då det känns som en av de allra mest spännande och nödvändiga musikaliska scener som finns i Sverige. Vi behöver rum för musik som vägrar låta sig kategoriseras. Rum som får vara en motsats till strömlinjeformade streamingtjänster där musiken allt mindre tillåts vara bökig, stökig och spretig”, säger Sara Parkman.

Årets upplaga flyttar in på Folkteaterns stora scen i Göteborg som blir festivalens huvudsäte. Bland övriga scener finns Oceanen och Hagakyrkan i Göteborg. 

Dessutom utvidgas det samarbete som Clandestino Festival inledde med Fasching i Stockholm i fjol. Ett program med bland andra Sara Parkman samt några av festivalens guldkorn från förr och nu presenteras över den fyra dagar långa festivalhelgen. Detta innebär att det är möjligt för Stockholmspubliken att få del av världsnamn som bokats till Clandestino Festival i juni. 

Utöver själva festivalen arrangerar Clandestino tillsammans med Kulturhuset Oceanen och Folkteatern en serie unika konserter under våren med guldkorn som Nahawa Doumbia + den japanska gruppen Goat (12 feb), Siri Karlsson (21 feb), Lula Pena + Lea Bertucci (25 mars) och Onipa (9 maj). Fler akter tillkommer.

Festivalpass och övriga biljetter släpps i dag 17 december.