Tinariwen

Botnik Studios | 21 juli 2012 | Biljetter

Tinariwens biografi är lika osannolik som fascinerande. Idag är ökenbluesbandet känt och de räknar storheter som Radiohead och U2 till sina fans. Och deras uppträdande på fotbolls-VM i Sydafrika kablades ut över hela planeten.

Men vägen dit har varit lång och krokig. Tinariwen bildades 1979 av en grupp Tuareg-berber i ett libyskt flyktingläger i Sahara-öknen. De började spela en lågmäld och melankolisk musik som på samma gång var hypnotisk och dansant. Musiken var centrerad runt elgitarren som precis som i bluesen rörde sig i pentatoniska skalor. Även riff och anslag var slående lika den tidiga deltabluesen. Senare har medlemmarna dock sagt att de inte hade hört amerikansk blues vid den här tiden, och det har spekulerats i om huruvida det rör sig om ett avlägset släktskap lång tillbaka i tiden, eftersom båda stilarna anses ha rötter i trakterna kring Niger-floden.

Folk började kalla dem ”Kel Tinariwen” – pojkarna från öknen. I början spelade de traditionella låtar men skrev snart eget material om sina egna liv – till skillnad från mycket av den musik som annars spelades i genren där texterna ofta berättade om ett mytologiskt förflutet. En av de upplevelser som präglat ledaren Ibrahim Ag Alhabibs låtskrivande är när han som barn såg sin far avrättas i samband med ett uppror i Mali.

1980 anmälde sig Tinariwen till militär träning under Muammar Gaddafi för att slippa leva som illegala flyktingar i landet. De träffade samtidigt andra musiker och gruppen växte till ett kollektiv som snart kom att bygga en rudimentär inspelningsstudio. Musiken började spridas i Sahara.

1989 flyttade Tinariwen till Mali och blev musiker på heltid. Sedan dess har Tinariwen spelat över 700 konserter i bland annat Europa, USA, Japan och Australien. 2011 släpptes deras femte album ”Tassili” som fick en grammy för bästa världsmusik-album.

Köp biljetter här.