Donso

Berättelsen om Donso började med att elekronmusikern Pierre-Antoine Grison (även känd som Krazy Baldhead) flyttade in i en ny lägenhet i Paris. Han hörde märklig musik från sin granne och en dag frågade han honom i trappuppgången vad det var för ett instrument denne spelade. Grannen, som hette Thomas Guillaume bjöd hem Grison och visade honom sin donso n’goni, en västafrikansk jaktharpa.

De började experimentera och jamma tillsammans, och slog sig samman med två malinesiska musiker: sångaren Gedeon Diarra och gitarristen Moh Kouyate. Kvartetten började undersöka hur man kunde kombinera traditionell musik från Mali och Kouyates sprudlande snabba gitarrspel (utan plektrum, på en distad akustisk gitarr) med Grisons klubbiga beats och housiga syntslingor. De var överens om att de inte var ute efter att bli ännu en grupp i mängden som lägger till lite afrikansk sång på i övrigt generisk housemusik, som en sorts exotisk dekoration.

Två års trevande krävdes för att hitta en fungerande formel. Resultatet har jämförts med Amadou & Mariams samarbete med Damon Albarn, ’Sabali’: det är visserligen mindre poppigt men är en lika sömlös, organisk crossover mellan två olika musikaliska språk. Donso lyckas med konststycket att utgå från den malinesiska jaktmusiken, intensiv och hypnotisk i sig själv, och bygga något helt nytt nära besläktat med både house, elektronika och fusionjazz. Att genrebestämma Donsos musik är förstås omöjligt. Det är Grison / Krazy Baldhead som producerat debutalbumet ”Donso” (Comet 2010), men live är det en grupp utan någon självklar ledare.