Stranger Islands

Botnik Studios | 21 juli 2012 | Biljetter

New York-baserade Stranger Islands bildades kort efter att Joanie Wolkoff (sång) och Matthew D. Davis (instrument) träffades i en butik som säljer tropiska akvariefiskar. Det visade sig snart att de förutom intresset för zoologi även delade en kärlek till starka poprefränger och gamla danspopvideor i VHS-format. En aldrig sinande ström av såväl egna som andras låtar skickades fram och tillbaka via e-post.

”Vi försökte slå fast vad exakt som gör de där gamla låtarna så dansvänliga, obehagliga, kul, kraftfulla och så vidare. Soundtrack från b-filmer är också en stor inspiration. Hur kassa de än är så har man ju älskat de där tramsiga komedierna en gång. Vi letar efter teman och motiv som liksom förföljer oss i den musik vi lyssnat på genom åren”, berättar Joanie.

Duon blev en trio när trummisen Ezra Oklan kom med i bilden, och nu började Stranger Islands skissa fram sitt musikaliska landskap som skulle kännas både välbekant och nytt. För även om de är ett band som ställer sig kritiskt till mainstreammusik och dess likrikting så är de första erkänna att just samma tuggummipop-dängor och nonsenstexter nu en gång tagit sig in i deras hjärtan och verkar vara där för att stanna.

”Å ena sidan beklagar man sig över träigheten i dagens hits, å andra sidan så står man där i kön till snabbköpet och sjunger låtarna, på ett egendomligt kärleksfullt sätt. Humor och kulturell medvetenhet spelar en stor roll i det vi gör”, säger Joanie.

Nostalgiskt, melodisk och oemotståndligt leendeframkallande: En samling låtar tog form och under våren har Stranger Island haft möjligt att pröva sitt material ordentligt: under en hel månad spelade de varje kväll på klubben Piano’s i Manhattan, en lagom uppvärmning för vad vi tippar kommer bli ett intensivt och spännande år för dessa debutanter.