Sierra Leone’s Refugee All Stars

Botnik Studios | 21 juli 2012 | Biljetter
Deras unika mix av gungig reggae och västafrikanska gitarrsnirkligheter ramar in berättelser om ett liv i dur och moll, i kåkstaden och på flykt. Sierra Leone Refugee All Stars är ett band med en unik historia, som nått globala framgångar mot alla odds.

Under 90-talet drabbades det västafrikanska landet Sierra Leone av ett blodig krig som tvingade miljoner människor att fly sina hem. Musikerna som senare skulle bilda Sierra Leone’s Refugee All Stars kommer alla ursprungligen från huvudstaden Freetown, som de tvingades lämna under våldsamma rebellattacker. Merparten av emigranterna tog sig till grannlandet Guinea: vissa hamnade i flyktingläger, andra kämpade för att överleva i huvudstaden Conakry.

Ruben Koroma och hans hustru Grace hade lämnat Sierra Leone 1997. När det stod klart att de inte skulle återvända hem inom en överskådlig framtid, slog de sig samman med gitarristen Francis John Langba och basisten Idrissa Bangura – ett par musiker de träffat på sitt flyktingläger. Efter att en kanadesisk biståndsorganisation donerat två risiga elgitarrer, en mikrofon och ett enkelt PA-system var Sierra Leone’s Refugee All Stars ett faktum.

Två amerikanska filmare, Zach Niles och Banker White, träffade bandet och blev så inspirerade av deras berättelse att de följde deras resa från läger till läger i tre år och dokumenterade hur detta band av flyktingar spred glädje till andra flyktingar.

Så småningom tog kriget i Sierra Leone slut och bandet återvände till Freetown och fick fler medlemmar. Snart spelades debutskivan Living Like a Refugee in, och släpptes 2006.

Filmen fick namnet Sierra Leone’s Refugee All Stars, var en stor kritikersuccé och bidrog till att sprida bandets musik över världen. Snart spelade de för tusentals människor i bland annat USA och Japan. De uppträdde på Oprah Winfrey Show, medverkade i filmen Blood Diamond och på U2-tributalbumet In the Name of Love: Africa Celebrates U2. Idag räknar Sierra Leone Allstars en mämngd internationella stjärnor till sina fans: Sir Paul McCartney, Keith Richards, Ice Cube och Angelina Jolie för att nämna några.